Taiwanin saari on kuulunut historiallisesti Kiinan alueisiin, mutta Japani hallitsi sitä vuosina 1895-1945. Saari tunnettiin myös Formosan nimellä. Kommunistien päästyä sisällissodan jälkeen valtaan Kiinassa, vetäytyi häviölle jäänyt kansallismielinen Kuomintangin hallitus Taiwanille. Kiinan kansantasavalta ei kuitenkaan tunnustanut Taiwanin (Kiinan tasavallan) itsenäisyyttä.

Yhdysvallat tuki Taiwania kylmän sodan alkuvaiheissa mutta katkaisi sen kanssa ylläpidetyt viralliset suhteet 1970-luvun alussa tunnustaessaan Kiinan kansantasavallan yksinoikeuden Kiinan hallintaan ja edustukseen YK:ssa. Käytännössä Yhdysvaltojen tuki Taiwanille on kuitenkin jatkunut.

Kiinan kansantasavallan ja Taiwanin välillä käytiin 1950- ja 1960-luvuilla usein tykistötaisteluja. Kiistat koskivat erityisesti Kiinan rannikolla sijaitsevien pienten saarten Quemoin ja Matsun hallintaa. Yhdysvaltojen laivasto esti taistelujen laajenemisen suuremmiksi sotatoimiksi. Taiwanin talous kasvoi voimakkaasti 1960-luvulta alkaen.

312 1 kartta1

Lähteet: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tw.html, https://fi.wikipedia.org/wiki/Taiwan, https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan, http://www.operationworld.org/files/ow/maps/lgmap/chnt-MMAP-md.png.